Perlu ke perempuan Make up?

Assalamualaikum and hi semua,

 Make up dengan perempuan macam adik beradik, tak boleh dipisah kan. setiap perempuan mesti pernah bersolek even secalit lipbalm di bibir or sedikit bedak dekat muka. tapi perlu ke perempuan make up nie?

 Pening nak jawab soalan nie, sebab ada sorang laki ni, tanya kat saya kenapa semua perempuan suka make up? dalam hati sebenarnya, bukan guna duit kau pun nak make up kan.. tapi tape lah, mungkin dia rasa curious je kot. so kena baik sangka sikit. hihi

 saya memang always, pakai bedak bila keluar even pergi kedai sekali pun. cuma tade lah berlebihan sangat, cukup pakai bedak sikit sikit then pakai lip balm, kadang kadang pakai eyeliner. elak dari muka macam bangun dari tidur. hanya untuk kekemasan.



 tapi be aware para perempuan semua, kita suka sangat make up tapi tak sedar dengan tabarruj, yang menghias secara belebihan sehingga mengundang fitnah atau membuat para lelaki tertarik tertawan. more info :http://www.mykhilafah.com/fikih-muslimah/1461 . baca untuk sedikit sebanyak tentang tabarruj ni. lelaki pun bole baca, untuk bakal isteri lagi ke? :)

 kadang kadang , kita sebagai perempuan tade niat pun nak make up sampai buat lelaki tergoda. saya tahu, and saya faham. sebab tu start hari ni, kita kena make up secara sederhana je oke

 kay till then, salam sayang untuk muslimah kat luar sana :)

P/s : apa pandangan and  pengalaman uolls boleh share  disini.

6 comments:

sheraabrahman said...

setuju!simple is much prettier lah :)

Tcca Anuar said...

@sheraabrahman :

: betul betul, simple tu lagi cantik dari yang make up tebal tebal.. :)

Anis Athia said...

Anis suka makeup yg nampak natural.. Tak suka tebal2, nanti kulit tak leh bernafas.. Hehehe

NurainSuperr said...

ain lagi suka tak make up, make up rimas. tapi ramai laa yg tegur muka pucat :D

Oh yaa ni fb ain : Ainn Ketodd

Tcca Anuar said...

@Anis Athia :

: hehe bukan tu je, nanti jadi pori pori tersumbat.hehe

Tcca Anuar said...

@NurainSuperr :

: kdg kdg mmg rimas. hihi thank you, sebab bagi Fb, nanti tiqa add. :)

160