Ceritera Sarawak Part 1

Assalamualaikum and hi readers,



Well, sekarang dah masuk semester dua, but then belum ada enry tentang my life kat Sarawak. So ini permulaan ceritera saya kat sarawak oke. Kalau orang tanya kehidupan saya kat sarawak, saya dah mula kata Sarawak sangat best. Kalau anyone pernah baca entry tentang before nak ke Sarawak betapa kuno nya diri tentang Sarawak. haha tapi entry tu rasanya dah revert to draft dengan jayanya. sebab malu dengan penulisan pendek akal diri sendiri. hihihi

so apa yang terjadi dekat saya is banyak perubahan atas diri saya sendiri. If dulu anything mesti akan need pertolongan orang lain terutama my parent. Tapi sekarang mula pandai buat kerja atas kaki sendiri. Kalau dulu beli barang mesti nak my mom yang belikan makanan or pakaian.  sebab dulu lebih prefer beli barang dengan my mom sekarang dah pandai beli barang sendiri. Sampai baru saya sedar rupanya saya ni boleh membeli barang dekat kedai dengan cepat. Kadang kadang 10 minite bole dah sampai kaunter bayar. huhu bangga dengan diri sendiri. maklum kita ni harus puji diri sendiri sikit, bagi nampak self esteem tinggi menggunung. hehe

Then, sekarang saya dah boleh kelakar bahasa melayu Sarawak and iban sikit sikit. *kelakar means bercakap/berkata in bahasa malay sarawak* Boleh lah even kadang kadang keluar macam indon sikit, kihkih tapi well sekurangnya ada effort jugakkan. haha lagipun kat sini saya ada kira family kawan kat Sarawak,. her mom so baik and borak dengan diri dia pun nampak sangat humble sangat. Kalau visit rumah dia, adik dia umur 4tahun akan main dengan saya, so selalu communicate dengan dia in bahasa Sarawak. Thats why saya boleh cakap bahasa Sarawak sikit sikit. Even ramai sangka saya orang Sarawak, well of course saya akan ye kan je. haha

Tempat Universiti saya dekat kota samarahan, so kalau orang kata tempat tu dekat dengan pendalaman, rasa macam nak nak cekik cekik je bagi bisu. Rasa nak ajar dia baca peta. Then dia kata tempat saya susah nak cari makan or tak maju. Haih, tahu tak UNIMAS dekat dengan shopping mall,yes memang ada pekan tapi semua complete. Milo kesayangan pun ada kat sini, cuma Gardenia jarang ada. . Kalau ada pun mahal gilosss. kira oke daripada Universiti lain. Then kalau cakap pasal sarawak kat kawan mesti diorang bayangkan pasal sumpit dengan cawat. tahu tak sampai sekarang saya tak pernah jumpa benda alah tu. Saya rasa kan Sarawak perlu kembangkan dia punya iklan tu dengan kemodenan Sarawak jugak. Sebab mentaliti macam saya dekat semenanjung lain. Dulu pun saya expect Sarawak adalah hutan, sumpit, iban and cawat. itu dulu lah tapinya.... realitinya Sarawak pun ada kemodenannya oke..

so Jangan risau Sarawak adalah bandar yang punyai kemodenan juga di sebalik hutan hutan. Kalau dapat tawaran belajar dekat Universiti Malaysia Sarawak, saya harap supaya excited untuk terima tawaran tersebut. Kelengkapan dengan UNIMAS sangat thorbaik terutama dengan student dari negeri semenanjung. so as conclusion, Sarawak Best and Rawk!


Bersambung..

oke till then,
Terima kasih kerana membaca.


5 comments:

fasha said...

kawan I ada dua orang belajar kat situ..so far tgok macam ok je dorang blaja sane..macam happy je

Lizzie Yasmin said...

Eh sapa yang kuno sangat kata Sarawak, ingat sumpit and cawat. memang nk kene lesing tue..

Tcca Anuar said...

@fasha :

ouh really.. mana tahu tiqa kenal dgn ur friends ke? wahh.. Friendship betambah hihi :)

Tcca Anuar said...

@fasha :

ouh really.. mana tahu tiqa kenal dgn ur friends ke? wahh.. Friendship betambah hihi :)

i_nie said...

Ika. -aini

160